Kašmyro „Kahwa” – delikatesinė arbata iš Rytų

Kašmyro „Kahwa” – delikatesinė arbata iš Rytų

Kahwa – tai gėrimas, kurio vienu gurkšniu galite persikelti į Kašmyrą, senovinį slėnį, kuris buvo prekybos prieskoniais centras. Puodelis mėgstamos „Kašmyro Kahwa” arbatos gali suteikti energijos kaip jokia kita arbata, o jos aromatas primena senovėje po Himalajų kalnais pastatytų karališkųjų rūmų žydinčius sodus ir ežerus.

Kas slypi Kašmyro arbatoje?

Kašmyro „Kahwa” gaminama iš žaliosios arbatos lapelių, kurie atkeliauja iš kaimyninio Kangros regiono, praeityje garsėjusio žaliosios arbatos eksportu ne tik į Kašmyrą, bet ir į visą Centrinę Aziją. Žaliosios arbatos lapeliai verdami su šafranu, cinamonu, kardamonu, gvazdikėliais ir Kašmyro rožėmis. Paprastai ji patiekiama su cukrumi ir pagardinama smulkintais skrudintais migdolais. Garsiausia yra klasikinė Kahwa, tačiau yra ir jos atmaina, vadinama Peshawari Kahwa, kuri gaminama su jazminų arbata ir žaliuoju kardamonu ir dažnai patiekiama turguje esančiuose arbatnamiuose arba arbatinėse (chaikhans).

Kiekviena Kašmyro šeima taip pat turi savo unikalų Kahwa receptą, todėl šis gėrimas yra labai universalus. Kai kurios šeimos į Kahwa taip pat deda pistacijų, abrikosų, kedro riešutų ir džiovintų vyšnių, o kitose šeimose vyrauja šiltesnis receptas su graikiniais riešutais, datulėmis ir anakardžiais. Kahwa jau šimtmečius yra Kašmyro kultūros dalis ir dažnai patiekiama kaip pasveikinimo gėrimas svečiams namuose arba įvairiuose šventiniuose susibūrimuose. Jis tapo svetingumo ir širdingumo simboliu, atspindinčiu vietos gyventojų kultūrines vertybes.

Kaip atsirado Kašmyro Kahwa?

Nors šio aštraus aromatingo gėrimo kilmė niekur neužfiksuota, labai tikėtina, kad jis Kašmyrą pasiekė per Kašmyrą ėjusiu garsiuoju Šilko keliu. Kašmyras tapo pagrindiniu prieskonių prekybos centru, iš kurio prieskoniai buvo gabenami į kitas Azijos dalis.

Kašmyro gyventojai Kahwa tradiciškai vadina „Mogolų arbata”, tai reiškia, kad ji buvo patiekiama ir Mogolų Imperatoriaus dvaruose, kurie XVI-XVIII a. šioje vietovėje statė nuostabius rūmų kompleksus su plačiais sodais.

Šiandien Kašmyro arbata galima mėgautis plaukiant ežeru, kur ji geriama tradicinėse įvairiaspalvėse valtyse arba ant ežero viešbučių terasų su vaizdu į netoliese esančių Himalajų kalnų viršūnes.

Ką reiškia žodis „Kahwa”?

Žodis „Kahwa”, dar rašomas Kehwa arba Kahwah, kilęs iš arabiško žodžio „qahwah”, pažodžiui „kvapnus gėrimas”, kuris reiškia kavą, nes turi panašų stimuliuojantį poveikį. Istoriškai Kahwa buvo populiarus gėrimas Kašmyre, Vidurinėje Azijoje ir visuose Artimuosiuose Rytuose.

Kašmyro arbatos poveikis

Sveikatai naudinga arbata ruošiama iš tradicinių Kašmyro prieskonių mišinio. Pavyzdžiui, į arbatą dedama antioksidacinių savybių turinčio šafrano. Kardamonas taip pat skatina virškinimą ir malšina pykinimą. Kašmyro arbata taip pat yra puiki priemonė streso metu, nes ji atpalaiduoja nervų sistemą ir pakelia nuotaiką. Taigi Kahwa yra ne tik skanus gėrimas, bet Kašmyro liaudies medicinoje ji taip pat laikoma vaistu nuo įvairių negalavimų.

  • Žalioji arbata Kangra: atgaivina protą, skatina susikaupimą ir bendrą budrumą
  • Elettaria cardamomum (tikrasis kardamonas): skatina gerą virškinimą
  • Cinnamomum zeylanicum (ceiloninis cinamonas): veikia kaip antioksidantas, gaivina kūną ir protą
  • Rosa centifolia (šimtalapis erškėtis): mažina pitta došos karštį ir padeda išlaikyti protinę pusiausvyrą
  • Caryophyllus aromaticus (kvapnusis gvazdikmedis): gerina kraujotaką ir širdies bei kraujagyslių sveikatą
  • Prunus amygdalus (paprastasis migdolas): padeda apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso
  • Crocus sativus (daržinis krokas – šafranas): skatina atsipalaidavimą ir gerą savijautą

Paruoškite Kašmiro Kahvą!

Jei ieškote įdomių gėrimų su rytietiškais aromatais ir prieskoniais, „Kašmyro Kahva” yra tinkamas pasirinkimas, nes turtinga skonių paletė taip pat primena ne mažiau turtingą regiono, kuriame susikirto pasaulio tautos, kultūrinį paveldą. Tradiciškai Kahwa ruošiama variniame puode, vadinamame samovaru. Samovarą sudaro centrinis indas, į kurį dedamos karštos anglys. Aplink jį yra erdvė, kurioje užverda vanduo. Ant samovaro viršaus stovi nedidelis arbatinukas, kuriame kartu su kitais ingredientais verdami arbatos lapeliai. Dalis šio koncentruoto gėrimo supilama į puodelį ir užpilama karštu vandeniu iš samovaro. Tačiau „Kahwa” galima ruošti ir paprastuose puoduose bei virduliuose, nes šiuolaikinis miesto gyvenimas ne visada leidžia naudoti sudėtingus samovarus. Todėl siūlome gardžią Kašmyro arbatą patogiuose arbatos maišeliuose, kad galėtumėte mėgautis šiuo kvapniu rytietišku gėrimu, kad ir kur būtumėte.

Rekomenduojame naudoti porcijuotą „Royal Kashmiri Kahwa” arbatą:

  • Paruošimas britišku būdu: Užpilkite arbatos maišelį 250 ml verdančio vandens ir palikite 3-5 minutes. Įpilkite pieno ir cukranendrių cukraus, sirupo arba medaus pagal savo skonį ir mėgaukitės.
  • Indiškas paruošimas: Užvirinkite 250 ml vandens (¾ puodelio) ir pieno (¼ puodelio). Sumažinkite ugnį, įdėkite 1-2 arbatžolių maišelius ir palikite virti 3-5 minutes. Palikite šiek tiek pastovėti. Pagal skonį įberkite cukranendrių cukraus, sirupo arba medaus ir mėgaukitės.

Rekomenduojami produktai

              Rytietiška stimuliacija

Karališkoji Kašmyro Kahwa arbata

                Ajurvedos atgaiva

Karališkoji Indija Masala Chai

          Arbatų rinkinys 6 žolelių mišinių kolekcija

                Himalajų atsipalaidavimo arbatos

Parašykite komentarą

Start typing and press Enter to search

Krepšelis
Krepšelyje produktų nėra